HISTÒRIA 

L’Escola, - la nostra Escola -, va néixer l'any 1874 fruït d’una necessitat educativa, - sobretot en les nenes -, que tenia el poble de Tona al darrer terç del segle XIX. De primer es van instal·lar en un local propietat de l'Ajuntament. Poc després, el 1882 es traslladaven a un edifici del carrer Barcelona. Havien començat amb unes 25 nenes i al 1926 tenien 200 alumnes matriculades. També oferien un servei gratuit, 'les lliçons del diumenge', per les noies que no podien anar a l'escola durant la setmana. El 10 d'abril del 1955 es va inaugurar la nova escola (la que encara perdura en l'actualitat) amb l'activitat en 3 seccions: Parvulari, Ensenyament Elemental i Comerç. En aquells anys hi havia un nombrós nombre de nenes internes. Els anys 60 es va adquirir un camp a tocar de l'escola, la qual cosa va permetre ampliar-ne la superfície.

El 1975 fou l’any de l’Ideari de l’Escola , un projecte en el que es recollia el tarannà de l’escola i tot l’esforç que va comportar la seva redacció tenia un objectiu ben clar: crear una línia d’escola pròpia, que rebria l’empenta de la Proposat Educativa Vedruna que recollia els principis bàsics de la filosofia de la Congregació: una educació en valors basada en la voluntat de servei sense cap mena de discriminació, d’estímul per al desenvolupament de l’alumne i de respecte als altres. La nova manera d’enfocar les coses es devia a la imatge que la directora de l’Escola, la Gna. Margarida Valeri, tenia de l’escola: un model d’escola molt concret i va voler assumir el risc i posar-lo en pràctica amb una nova manera d’ensenyar i d’aprendre i una nova manera de conviure basada en la participació i en el consens, i oberta a tothom. Calia deixar enrera els mètodes que s’havien fet servir durant molts anys i posar-se al dia.En aquesta mateixa línia, el 5 d’abril de 1975 el Bisbat de Vic donava el vist i plau per a la constitució de l’APA, - l’Associació de Pares d’Alumnes- , amb una clara voluntat de treballar d’una forma decidida per l’Escola i amb representació al Consell Escolar. Els tallers extra-escolars endegats fa temps per l’APA continuen tenint una participació molt alta entre els alumnes de l’Escola.

La recuperació de les llibertats , l’any 1975-76 va coincidir en un moment d’obertura i canvis a l’escola com ara les primeres colònies de l’escola un cap de setmana del 1975, l’aprovació de l’ensenyament en català l’any 1976, la celebració dels primers Jocs Florals i la redacció de la primera Xarxa l’abril de 1979, les primeres Olimpíades i l’autorització del funcionament de la secció de Formació Professional de primer grau en la branca administrativa, que va funcionar fins el 1987
També havien començat les modificacions en la gestió de l’Escola. Es va crear una comissió formada per un mestre coordinador de cada etapa que es va incorporar a la Direcció del Centre, i es va crear el "Consell de Centre” el curs 1980-81, que seria l’encarregat d’escollir la Direcció del centre d’entre tres candidats proposats pel claustre de Professors. A partir del curs següent, l’Escola va ser una de les primeres de la congregació en tenir un director seglar.
L’any 1988, - mentre l’Escola veia néixer la seva pròpia emissora de ràdio al 92.2 de la FM -, es va acordar el canvi de nom de l’Escola, que passaria de "Col•legi Sagrat Cor” al d’Escola Vedruna-Tona. És en aquest mateix any en què es comença a treballar per la Reforma Educativa; eren els primers passos cap a l’ESO, una reforma que es va començar a aplicar el curs 1995-96, abans del que l’Administració havia previst. És en aquest moment quan entra en escena un dels elements claus del nou sistema educatiu: les tutories o Acció tutorial. A tots aquest canvis cal afegir-hi un canvi de nom de l’escola en constituir-se, el 26 de gener de 1995, la Fundació Paula Delpuig.
L’Escola anava creixent en alumnes, en voluntat de servei i en visió de futur, i per tant, es necessitava més espai. El 6 de juny de 1999, - dins els actes de cloenda del 125è aniversari -, es va posar la primera pedra del que és ara el nou edifici. Amb l’ajut econòmic en forma de donatiu de pares d’alumnes, professors, mestres i empreses, l’empresa Fem escola, S.L va poder portar a terme el projecte, la gestió i la construcció del nou edifici que acull entre d’altres espais, les sis aules d’Educació infantil, les quatre de segon cicle d’ESO, una sala polivalent i l’arxiu de l’Escola.
El desembre del 2001, - igual que s’havia fet l’abril de 1955, cada alumne va agafar la seva taula i la seva cadira i es va fer el trasllat i la redistribució actual d’aules a l’edifici. Gairebé semblava una festa, ja que les ganes i la il•lusió que pares, mestres i alumnes havíem posat en el nou edifici, per fi es feia realitat. A partir del curs 2002-03, tots els cursos, - des de P-3 fins a 4t d’ESO -, estan al mateix edifici, l’Escola Vedruna-Tona, Fundació Paula Delpuig.
Aquest mateix any 2001 havia portat un altre canvi significatiu en l’administració de l’Escola i és que per primera vegada a la història un seglar era nomenat titular. Això passava l’1 de juliol.
En aquest llarg trajecte dins el món de l’ensenyament, el reconeixent a la tasca educativa, a la dedicació i al treball diari sovint s’han vist recompensats amb diversos premis Baldiri Reixac. Premis que la Fundació Jaume I atorga anualment a escoles o treballs realitzats per alumnes o professors que treballin en una educació que dinamitzi la llengua pròpia dels Països Catalans. L’Escola ha obtingut sis Premis Baldiri Reixac en categoria de treballs dels alumnes i el Premi en categoria d’Escola en què es valora la tasca global de l’escola en el terreny de la catalanitat se’ns va atorgar l’any 1996.
142 anys d’història no són fàcils d’explicar en poques paraules, ja que són moltes les coses a dir i moltes les coses que es podrien explicar. Des de l’Escola tenim ganes de mirar cap al futur, amb ganes de treballar i amb empenta per seguir endavant la nostra tasca, millorant i creixent cada dia més.També et pot interessar...