Aquest dissabte 4 de març al matí el Recinte Firal El Sucre, de Vic, acollirà el Global Camp de la Fundació Vedruna Catalunya Educació. Amb el lema ‘Comprendre, empatitzar i actuar per transformar el món’ s’hi exposaran fins a 70 projectes educatius que alumnes de les escoles Vedruna de tot el país han impulsat en l’àmbit dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l’Agenda 2030. Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del Global Camp. L’organització preveu la participació de 1.400 persones en aquest esdeveniment únic, adreçat a tota la comunitat educativa.
La inauguració del Global Camp comptarà amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vic, Elisabet Franquesa, i el director general de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, Josep Closa, a més d’altres representants polítics dels municipis amb escoles Vedruna, així com de diverses institucions educatives i socials.
9 àmbits per a 70 experiències i 50 aliances
Alumnes, mestres i entitats exposaran els seus projectes conjuntament. La mostra s’organitza en 9 àmbits: emocions, oportunitat, cooperació, terra, aigua, vida, gènere, arrels i salut km 0. L’objectiu de la mostra és compartir experiències reeixides que promoguin nous hàbits i actituds de respecte i compromís amb l’entorn, més enllà de l’escola.
Els prop de setanta projectes exposats són una selecció de les propostes nascudes a les escoles Vedruna. Tenen en comú que s’han realitzat amb la complicitat d’altres agents socials i entitats locals. En concret, participaran a la mostra una cinquantena d’entitats i institucions d’arreu del territori.
Pel que fa a la nostra escola, hi participarem presentant el projecte LA TERRA ESTÀ EN JOC!, projecte realitzat per l’alumnat de 1r d’ESO. El producte final d’aquest projecte és l’elaboració d’un joc de taula per tal de que, qui hi jugui, es conscienciï millor sobre els efectes del canvi climàtic i sobre quines accions pot dur a terme per intentar revertir-lo.
El cartell del programa inclou també 4 tallers a l’espai de l’Auditori. Estaran dedicats a la desinformació i verificació digital (amb Learn to check), la indústria de la roba (Ecoinserció), la revista Pantera, sobre la lectura del món des dels ODS (edicions Savanna Books) i la inclusivitat (Associació Alt Ter).
El nou itinerari educatiu ODS
L’exposició parteix de la trajectòria i recorregut en ODS de la xarxa d’escoles Vedruna. I de la implementació de pràctiques educatives transformadores que tenen en compte la persona, el planeta, la pau, la prosperitat i el partenariat. Aquest curs precisament han presentat tot un itinerari educatiu ODS: una proposta pionera per garantir la continuïtat en el treball a favor d’aquests objectius, amb activitats i projectes que cobreixen totes les etapes educatives: des d’Infantil fins a Cicles Formatius i Batxillerat.
El 2019 la mateixa Fundació Vedruna Catalunya Educació va convocar el Chrome Camp, una mostra de projectes en què s’havia implementat la tecnològica aplicada a l’educació, sempre amb els alumnes de protagonistes.